20 septembrie 2012

Android versus iOS

Pentru cine nu stie, Android si iOS sunt doua sisteme de operare mobile pentru smartphone-uri si table dezvoltate de Google si iOS.
Prin ce se deosebesc si se aseamana aceste doua sisteme?
Vom analiza cateva dintre caracteristicile fiecaruia.
1.Ambele sisteme au functii apeluri audio, video, mesagerie scrisa si vocala incorporate.
2. Android-ul are in procent de 90% aplicatii gratuite, pe cand sistemul celor de la Apple doar 50%.
3.Functiile de redare multimedia sunt mai extinse la Google, decat la Apple. Aici nu ma refer la jocuri, muzica si poze.
Ma refer in primul rand, la suportul flash player oferit de Adobe pe Android, pentru vizualizarea si streamingul fisierelor video online de pe site-uri HTML 5, precum Vimeo sau Vplay.La iOS, Flash player-ul nativ lipseste cu desavarsire, fiind inlocuit de un script flash dezvoltat de Apple doar pentru serviciul Youtube.
A doua diferenta o constituie suportul Android pentru o multitudine de codecuri video si implicit redarea unei varietati mai mari de fisiere. De exemplu, un film DVDRip cu extensia .avi, care utilizeaza codecuri XVid sau DivX va fi redat cu usurinta pe un dispozitiv Android, in timp ce pe un Iphone fisierul nu va fi recunoscut datorita codecului si apoi, extensiei, fapt ce se datoreaza limitarii in ce priveste capacitatile video, pusa strict sub blazonul politicii de tip "melc in cochilie" dezvoltata de Apple.
Hei, Steve, oare ce spun clientii tai acum?
4.Capacitatile de stocare sunt un pic diferentiate, deoarece Android-ul suporta memorie externa de maxim 32 GB cu ajutorul unui card microSD, avand memorie interna mare, pe cand Apple suporta o memorie externa pe Iphone de 64 GB. Un motiv de bucurie pentru cei cu Iphone, daca stam sa ne gandim ca pe ITunes sunt albume intregi de muzica ce asteapta sa fie descarcate. Oare Iphone-ul e un fel de MP3 player super avansat?
5.Procesarea informatiei este cu 10% mai rapida pe Android decat pe iOS. Motivele sunt evidente.
6.Ambele sisteme de operare beneficiaza de GPS, cautare vocala etc.
7.Ambele sisteme au posibilitatea de actualizare directa a softului, prin conectarea la o retea 3G sau Wi-Fi, eliminand necesitatea unui computer de birou sau a unui soft special de actualizare, asa cum se intampla la Nokia.
8.Android-ul gaseste versiunile noi ale aplicatiilor instalate in telefon si le actualizeaza automat, daca utilizatorul doreste sa seteze acest lucru.
Orice adaugare este binevenita, daca mai gasiti si alte asemanari sau diferente.