21 septembrie 2012

Ce sa aleg: abonament sau cartela PrePay?

Multi ne punem aceasta intrebare cand vine vorba de telefonia mobila. Am cumparat telefonul in functie de preferinte, nevoi, scopul utilizarii, activitate etc, acum mai trebuie sa ne decidem daca avem nevoie de un abonament platit lunar sau o cartela preplatita.
Aici fiecare ia ce decizie doreste, in functie de
parametrii specificati mai sus.
Insa diferentele majore intre un abonament si o cartela sunt urmatoarele: cartela se reincarca si se foloseste doar atunci cand posesorul dispune de o suma de bani, pe cand abonamentul functioneaza pe principiul" ai, nu ai, trebuie sa dai", fiind platit la sfarsitul fiecarei luni.
Abonamentul, daca stam sa ne gandim, e foarte costisitor si nu dispune de toate avantajele unei cartele, unde optiunile sunt variate, in functie de nevoile si banii clientului, atunci cand acesta ii are.
Atentie insa la abonamente, alegeti exact ce tip de abonament vi se potriveste, pentru ca adeseori, in cazul companiilor Orange si Vodafone, se poate intampla ca resursele sa nu fie tocmai sincronizate sau in concordanta cu banii care sunt platiti pe acel abonament. Alegeti cel mai bine abonamente personalizate, cu minute, mesaje, apeluri video si mesaje ilustrate/in retea/national/international, dupa cum considerati ca va sunt utile, pe scurt, nici prea multe, nici prea putine.
Abonamentul insa, spre deosebire de cartele, are avantajul controlului si al securitatii. Se pot seta parole, restrictiona numere de telefon, se pot vedea activitatile detaliate, se pot restrictiona sau extinde anumite functionalitati. Este potrivit in cazul celor care au copii si vor sa ii monitorizeze atent.
Cartelele insa sunt gratuite, vin cu o serie limitata de beneficii atunci cand sunt achizitionate si sunt eficiente pentru cei care vor sa comita anumite infractiuni. Exista o serie de limitari impuse pentru a evita aceste lucruri, imbunatatite constant de cei de la Orange si Cosmote, desi nu se stie exact cat de eficient e sistemul. Stiti vechea poveste romaneasca, unde totul merge prost, pardon, "ca pe roate", iar toti sunt dispusi sa iti rezolve problemele, adica sa nu miste un deget.
Un alt avantaj al cartelei e ca poti sa nu o declari pierduta sau furata, daca acest lucru se intampla si ulterior, sa stergi toate contactele si mesajele stocate, pe cand cartela de abonament trebuie sa fie declarata pierduta sau furata, pentru a putea fi restrictionata sau inchisa cu scopul de a nu fi utilizate resursele de pe acea cartela iar proprietarul cartelei sa plateasca in continuare pentru ceva ce nu mai foloseste.