30 septembrie 2012

Fara joburi online part-time

De ce am ales acest titlu? Pai va dau un sfat pe care va incurajez sa il retineti si sa il respectati: fara joburi part time facute de asa zisi seriosi, peste noapte, prin intermediul adresei de e-mail, fara detalii, numar de contact, nume, adresa firma etc. Pana nu vedeti ceva legal, ocoliti-i pe sarlatanii care
posteaza anunturi cu gandul de a va escroca, adica va pun sa munciti si nu va remunereaza pe masura muncii voastre si mai ales va preseaza sa lucrati netinand cont de restul activitatilor voastre. In primul rand, nu mai acceptati sa lucrati fara sa semnati un contract digital (adica scanat) de munca part-time. In felul acesta voi impuneti conditia de lucru, spatiul si timpul alocat activitatii part-time. Este temeiul legal prin care angajatorul se angajeaza sa respecte anumite reguli in ce priveste angajarea si angajatorul.
Eu lucrez in prezent, part-time, cu o persoana fizica, doar atunci cand am timp(nu sunt obligat sa respect un orar), 30 de minute. Diferenta e ca am un contract legal semnat cu acea persoana in care se stipuleaza termenii activitatii. E un fel de respect reciproc.
Am vazut un anunt, acum ceva timp, dat de un individ cu adresa de e-mail organizingarticles@gmail.com . Isi dadea un nume, nu stiu daca este intr-adevar numele real si avea un anunt care suna cam asa: " Cautam persoane  care sa scrie articole intr-o activitate part-time. Detalii la .....@......Punct. Nu dadea alte detalii, ce sume de bani, cand, cum, cum se poate verifica, ce garantii se dau etc. Dovada ca lucrul pe Internet este exploatat numai de oameni rau-intentionati sau care au scopuri interne sau externe.
Am zis ok. Hai sa fac niste bani. I-am trimis raspuns. Mi-a spus ca e ceva part-time, adica eu ma gandeam la o activitate pe care o fac cand am timp liber. Mi-au dat un test de proba, l-am trecut si mi-au trimis detalii cu privire la plata. Cand si cum se face plata. Un articol costa 12 lei iar un review 7 lei. Atat articolul  cat si review-ul trebuiau scrise in engleza. Partea cea mai interesanta vine acum: nu te plateau la cate un articol sau un review trimis in fiecare saptamana, dupa fiecare articol scris, ci iti dadeau vreo 6 articole si 3 review-uri cu termen limita de 4 zile. Iar cand suma totala depasea 100 RON, plata se facea intr-un cont bancar pe care il trimiteai tot pe e-mail, unui strain. De ce nu PayPal, cu plata dupa fiecare articol? Ca sa nu mai vorbim si de sute de pretentii si conditii ridicate de asa zisii angajatori. Stai putin, n-avem contract, nu sunt obligat de nimic, nu imi impune termene de respectat. Fac cand doresc eu.
I-am raspuns ca sunt student si ca nu prea am timp si uitati ce raspuns am primit:
" Buna,
Inteleg ca esti student, acesta este un job part time si aproape toti scriitorii cu care colaboram sunt studenti ca si tine. Dar, deadline-urile sunt foarte importante, si as fi preferat sa ma anunti de la inceput ca nu poti sa faci taskul in timpul cerut de mine. Nu pot sa stau linistit si sa astept sa imi trimiti tu taskurile. Sper ca si tu ma intelegi pe mine cand iti spun ca nu putem sa colaboram in conditiile astea, nu este nevoie sa te mai ocupi de aceste taskuri, le voi trimite la altcineva.
O seara buna!
Oare domnu/domnisoru/domnisoara/doamna este de la GSK ? Trebuie sa stea cineva sa scrie pentru 12 lei mii de articole? Nu bai tata, mai bine ma duc si impart pliante si ma platesc aia la zi. Si am bani sa imi cumpar ceva de mancare si sa traiesc. Cu astfel de indivizi mai mult saracesti, in conditiile in care iti consumi resursele proprii.
Nu stiu cum sa spun eu. Toti vrem cate ceva de la altii, dar noi pentru altii nu facem nimic, nu? Nu e chiar asa.
Sa ma lasi sa fac ceva in conditiile puse de mine. In caz contrar, cauti pe altcineva. Nu ma pui sa pierd timpul, sa cheltui bani, sa consum curent cu laptop-ul, sa imi toc nervii, pentru ce? 12 lei. Ma duc si matur o zi la REBU si iau 50 de lei.
Sincer va spun: ocoliti astfel de oameni. Nu se poate sa fiti slugile lor, cu munca voastra sa isi bata joc de voi.