06 octombrie 2012

Emag si efectele dezastruoase

Emag a organizat din nou un eveniment-concurs in cadrul lansarii jocului video Fifa 2013, in showroom-ul din Crangasi, Bucuresti.
Ce n-a inteles Emag e ca la acest eveniment au venit mai multi pretendenti la premiile oferite decat se asteptau. Organizarea defectuoasa, lipsa de seriozitate si disciplina au facut din acest eveniment o "ciorba" romaneasca, caracteristica tuturor
activitatilor din Romania si a afacerilor, fie ca se numesc magazine, companii etc.
Experienta personala m-a determinat sa constat ca la Emag e aceeasi lipsa de respect si ignoranta cu care s-au obisnuit clientii sai.
Nu poti fi chiar atat de naiv sa crezi ca la un eveniment organizat de tine, atunci cand faci o reclama agresiva pe net, sa vina 50 maxim 60 de oameni,  dupa model englezesc. E ca si cum la japonezi s-ar da telefoane gratis si te-ai astepta sa vina sa ia telefoanele 10 persoane.
Ma tot gandeam la efectul pe care il are tehnologia si mai ales motivatiile banesti sau materiale asupra oamenilor, desi am lansat un avertisment in multe dintre articolele mele, prin care indemnam sa nu se mai dea curs acestor fenomene, deoarece pana n-o patesti, nu te vindeci de sindrom sau la romani putem vorbi chiar de paranoia, dat fiind faptul ca disperarea dupa gratuitati a luat amploare in ultimii 20 de ani.
O bataie de joc in tot ce se face, nu doar din partea sistemului de magazine Emag, ci din partea tuturor. Ca sa imi intareasca convingerea, pentru bani se face absolut orice si se pun in practica toate mijloacele, inclusiv efectul asta "fluture", prin care se creeaza o psihoza de grup si individuala, adica, mai pe scurt, se creeaza un fel de obsesie, ideal, tinta in mintea noastra, adica suntem manipulati oriunde, oricand, oricum de oricine.
De ce oare Emag nu a lansat vreodata vreo campanie care sa atraga, din care toti sa aiba de castigat? De exemplu: "Luni, Emag va invita la vizionarea filmului x, sau la o ora de lectura, sau la testarea celor mai noi tablete de la Samsung, Sony etc." Ma intreb de ce trebuie sa se uite de un lucru esential in relatia cu clientii, in goana asta nebuna dupa bani, publicitate, promovare, faima: respectul. Oare de ce? Tocmai de aceea pe tricourile jucatorilor care participa la competitiile UEFA si FIFA sta scris "RESPECT", ca nimeni sa nu uite ca mai presus de bani, suntem oameni si trebuie sa ne respectam reciproc.
Poate se va trezi cineva sa vada nedreptatea asta si dezordinea din viata noastra, a tuturor, pentru ca noi am creat acest tip de sistem si suntem responsabili pentru el.
Daca chemi 700 de oameni si le spui ca, daca au noroc, vor castiga ceva, nu e ok.
Impartirea unor sticle de suc ca o compensatie nu schimba cu nimic datele problemei.