27 octombrie 2012

ScnetRomania si alte tentative de a face bani pe net

Mai demult am devenit membru al unei comunitati online de afaceri, care se dovedea a fi promitatoare. Nu se poate sa nu stiti site-ul ScNetRomania.com, administrat de firma cu acelasi nume, SCNETROMANIA SRL. Site-ul are un layout si o interfata roz. Mi-am creat cont la invitatia primita pe e-mail de la un individ pe care nu-l cunosc. Dupa ce am incercat sa vad cum sta treaba pe site si am citit toate informatiile furnizate timp de 20 de minute, l-am contactat pe
tipul care mi-a dat invitatia. Acesta mi-a spus ca site-ul in sine reprezinta o idee de afaceri pe termen lung si ca nu a fost implementata cu scopul de a face bani imediat, binecunoscutul sistem MLM, un sistem cu care noi romanii nu suntem obisnuiti si pe care multi dintre noi, inclusiv eu, nu il intelegem. Am vazut in ziar anunturi cu acest sistem MLM si mi-am dat seama ca e ceva legat tot de vanzari, logic, altfel nu ai cum sa faci bani, dar nu stiam cum anume functioneaza. Mare mi-a fost mirarea cand am vazut ca s-au inregistrat pe ScNetRomania 100 si ceva de mii de persoane. Acum putem sa ne dam seama ca nu toti sunt activi pe site si ca nu toti sunt implicati in bataia asta de cap numita afacere online. Banuiesc ca s-au inregistrat, la fel ca mine, din pura curiozitate.
Cine poate spune ca traieste in ziua de azi din munca in mediul virtual, cand pur si simplu in realitate o duci greu. Nu poate veni cineva la mine sa imi spuna ca isi plateste rata la masina sau chiria din platforme de tranzactionare online, forex sau avex sau rex etc., naiba sa le ia.
Dovada ca nici acest ScNetRomania nu prea da roade. Eu inteleg efortul unei persoane/mai multor persoane din spatele acestui site, faptul ca ofera ghiduri sub forma unor carti electronice, seminarii si prezentari online, dar mi se par frunze risipite de vant. Lipseste esentialul: cum, cat, cand??? Nu incalzeste pe nimeni faptul ca trimiti e-mailuri ca sa ai cat mai multe persoane pe site si sa iti popularizezi afacerea. Trebuie ca afacerea asta sa functioneze, sa aiba un principiu bine pus la punct, o baza, la fel cum casa sau blocul are o fundatie si stii ca pe acea fundatie poti construi mai departe altceva.
M-am lecuit de mult de aceste tentative esuate. Pana nu va veni cineva vreodata cu vreo idee care sa dea roade, slabe sanse sa ma mai las pacalit. M-am invatat minte, dupa ce am trait diferite experiente cu sondaje de opinie online, platforme de tranzactionare, sisteme MLM etc.
Scopul articolului nu e sa blochez, sa dezinformez, sa sabotez sau sa fiu anti-afaceri online. Dar ar trebui procedat in asa fel incat lumea sa nu mai fie pacalita, manipulata si mintita, profitand de naivitatea lor, atrasi de mirajul promitator al unor sume de bani din care sa isi imbunatateasca traiul.
Locuri de munca in Romania nu mai creeaza nimeni in spatiul real, insa ma socheaza ca pe Internet vin tot felul de personaje, grupuri etc. cu tot felul de idei, un fel de "hai sa mergem sa pescuim, poate prindem ceva".
Ceva deja banal, de care oamenii se vor plictisi de tot la un moment dat, asteptand sa vina cineva cu mult dorita mina de aur.