01 noiembrie 2012

Africa...Continentul negru...Lumea a treia...

Africa e un continent vast, cu o vegetatie, o flora si o fauna diversificata. Cele mai mari minuni ale naturii le gasim pe continentul negru. Dar de cele mai multe ori, cand ne gandim la Africa, ne gandim mai mult la oamenii de acolo. Da, am spus bine. Oameni, pentru ca am vazut comentarii rasiste si rautacioase pe
diverse forumuri si bloguri ale unora care ii catalogau drept "maimute needucate", "salbatici", "nespalati". Gandindu-ne la istoria nefericita pe care a avut-o acest continent, incepand din perioada colonizarilor, cand se luau barbati, femei si copii ca sclavi, sa munceasca pentru mosiile, fermele si plantatiile albilor, ar trebui sa nu dam dovada de rasism. Oamenii de acolo o duc rau, din cauza situatiei economice a multor tari africane, a razboaielor civile, a bolilor si a lipsei educatiei. Cel mai grav e ca noi europenii, dar si americanii, in loc sa le dam o mana de ajutor si sa schimbam situatia dramatica a acelor oameni, nu facem decat sa profitam: ne ducem acolo sa exploatam aur, diamantul, petrolul, carbunele etc. si restul resurselor naturale de care dispune continentul. Ma tot uit la diverse documentare pe Discovery, National Geographic si Animal Planet care au ca principal subiect animalele si faptul ca multi turisti europeni se duc acolo pentru safari, distractie si fotografiatul animalelor. E trist ca noi intre noi ne purtam ca niste animale, in loc sa solidarizam in fata pericolului, necazurilor, dezastrelor, nefericirii, intunericului si a raului.
Ce facem de fapt? Copiii aia mor in fiecare zi din diverse cauze, cu toate ca exista ONU, UNICEF, Crucea Rosie, care sa le ofere hrana, medicamente, ingrijire. Sunt prea putini pentru a rezolva numeroasele probleme cu care se confrunta poporul african. La asta se adauga alte molime, precum razboiul, saracia si lipsa educatiei, care i-au adus Africii supranumele de "Lumea a treia". Adica o lume uitata, situata undeva la margine, ignorata de toti cei care profita de fiecare element care o constituie. Mai grav e faptul ca nu ne straduim sa constientizam ca problemele celor de acolo se adauga problemelor noastre iar situatiile prin care trec oamenii din Africa sunt similare cu ale noastre, deoarece, chiar daca ne despart sute de mii de km, traim pe acelasi Pamant, aceeasi planeta, acelasi Univers.
Europenii, sau americanii care merg in Africa, sub orice pretext, e sa faca celebrul "safari", in care se plimba prin jungla sau campia africana si fotografiaza animale. Nu se gandesc nici o clipa la oamenii de acolo, pentru ca se duc acolo sa profite doar pentru propria distractie. Sunt alti rechini, care conduc companii ce exploateaza zacamintele de petrol si aur, pe care nu-i intereseaza ce se intampla acolo, in afara de procesul de extractie si cifrele cu multe zerouri care se vad la orizont.
E un continent frumos, cu specii de animale si plante unice in lume, cu un ecosistem unic, variat si dinamic. O biosfera in permanenta transformare si metamorfoza. Ar fi fost si mai splendida Africa daca ar fi avut si oameni sanatosi, fericiti, curati din punct de vedere moral, buni la suflet, care sa traiasca in deplina comuniune cu natura.
Ar fi fost un adevarat Paradis, interzis celor ce ar vrea sa-l schimbe in vreun fel.