16 noiembrie 2012

Boli cauzate de alimentatie.Regimul alimentar nesanatos. Varianta bio

De cele mai multe ori, o alimentatie nesanatoasa sau necorespunzatoare poate duce la aparitia unor boli cronice, precum cancerul, sau o denumire mai larga: maladia epocii moderne. Se presupune ca alimentele constituie principalul factor ce duce
la aparitia acestei boli. Dar nu numai alimentele sunt sursa imbolnavirilor, ci si stresul, stilul de viata extrem de dinamic, depresia, viciile(tigarile, alcoolul, drogurile), poluarea, mediul de viata nesanatos etc.
In principiu, trebuie sa ne concentram pe ceea ce inseamna hrana. Ce, cat, cum mancam? O intrebare la care incearca sa raspunda mai toata lumea. O dieta echilibrata, bogata in fructe si legume, adica vitamine si minerale, ne-ar sfatui nutritionistii. Foarte buna recomandarea, daca stam sa ne gandim ca am putea consuma si apa bogata in saruri si minerale, calciu, magneziu dar si legume bogate in fier sau fructe care contin vitaminele A, B, C in cantitati semnificative. Stilul alimentar propus de cercetatori ar contracara alimentele care contin substante chimice, E-uri, organisme modificate genetic, agenti de conservare. Sa ne gandim la fast-food-uri, la shaorma, kebap si clasicele meniuri de la Macdonalds. N-ar fi o problema daca consumam aceste alimente ocazional, dar avem tendinta sa cautam scuze, cum ar fi lipsa de timp si programul incarcat, ca sa mancam in oras mancaruri de tip fast food si ajungem la a ne face un obicei. Ma tot gandeam, vazand diverse reportaje la TV despre mancare, ca traim intr-o lume fara alternative, unde alimentele naturale sunt inlaturate, fiind preferate cele de import(din alte tari), tratate artificial cu diverse substante si agenti de crestere rapida(cum ar fi porumbul). Cele mai bune alimente raman totusi legumele cultivate de voi in pamantul din gradina de la tara(sunt convins ca unii aveti asa ceva) si fructele culese din pomul plantat. Acestea raman si vor ramane intotdeauna intacte, isi vor pastra naturaletea si proprietatile benefice, deoarece nu au parte de interventia directa a omului asupra mediului si organismului vegetal in care se dezvolta. Acum sute de ani, stramosii nostri nu sufereau de bolile de care suferim in prezent. De ce? Cresteau animale si cultivau legume in stilul cel mai natural si mai echidistant cu putinta. Daca facem o analiza, nici macar carnea(un aliment de baza, bogat in proteine), nu mai este atat de naturala, deoarece omul intervine direct in evolutia organismului animal, prin hrana pe care le-o ofera: concentrate pe baza de cereale si alte prostii. 
O alternativa la aceste schimbari in evolutia alimentelor o constituie produsele bio, sau ecologice. Acestea sunt 100% naturale, organice, fara modificari de orice tip. Ar putea fi o optiune demna de luat in calcul, din moment ce produsele bio sunt o varianta la produsele existente pe piata in prezent. Sa nu exageram, produsele bio nu ar inregistra un consum foarte ridicat, deoarece nu sunt promovate eficient, iar pretul, caz normal de altfel, este cu 2-3% mai mare decat la un aliment non-ecologic. Insa toate substantele nocive lipsesc cu desavarsire, un lucru foarte bun pentru sanatatea stomacului, ficatului, splinei si rinichilor. La toate aceste alimente, atentie!!, consumate moderat, ar trebui putin sport, efort, miscare. Cam asta e problema noastra, nu avem o disciplina, un regim alimentar, un orar pentru activitati extra. Asta e un defect al societatii moderne, inhibate de stilul de viata stresant, sufocant, care nu iti permite decat un gratar in weekend.
P.S: Mai multe despre produsele bio puteti citi aici sau aici .
Cam atat, astept comentariile, opiniile, sugestiile legate de acest subiect. Nu uitati sa aveti grija ce mancati si cat mancati.