18 noiembrie 2012

Fenomenul Black Friday

In mediul online, se tot vorbeste in fiecare vineri din a treia saptamana a lunii noiembrie, in fiecare an, de Black Friday, un fenomen legat de cumparaturile atat online, cat si cele normale, cu reducerile si promotiile aferente.
Nu stiu cum e la noi sau in alte tari, dar la americani
e isterie de-a dreptul. Unele companii isi iau masuri de siguranta ca site-urile pe care le detin sa nu se blocheze din cauza traficului foarte mare in aceasta zi de shopping. Black Friday, tradus in romana, inseamna "Vinerea Neagra", iar superstitiosii sa stea linistiti, nu e ceva de rau augur, nu se intampla nimic nefast, in afara faptului ca oamenii se ingramadesc, in special in magazinele de haine si produse electrice/electronice ca niste roboti teleghidati, nu de alta, dar poate nu mai prind alta ocazie "sa isi refaca proviziile" . Chestia asta ne aduce aminte de anii '80 in tarile socialiste, unde se formau cozi atat la intrarea in magazin, cat si in interiorul acestuia si era o dezordine de nedescris. Cum se intampla si atunci, se intampla si azi. Norocosii din primele randuri cumpara tot ce vad, iar nefericitii din ultimele randuri stau si se gandesc daca nu era bine sa soseasca mai devreme. Insa astazi, in era tehnologiei, lumea e mai eleganta, comanda produsele de pe net, evitand imbulzeala si cozile interminabile si extenuante. Daca ne gandim mai bine, de partea cealalta a baricadei, adica cei care vand, privesc Black Friday ca pe o mina de aur. Deja isi imagineaza cum se rotunjeste simtitor profitul si bonusurile pe care le vor primi la salarii, deoarece se cumpara mult mai mult decat in perioada obisnuite, ajungand la comenzi pe care unii vanzatori aproape ca nu le mai pot onora. E un fel de manie a cumparaturilor si vanzarilor, o batalie produse contra bani interminabila.
Noi nu prea avem cum sa nu rezistam tentatiei, tinand cont ca pretul unui produs in afara promotiei, depaseste cu mult bugetul, iar in zile ca Black Friday pretul acestuia poate scadea de 3 ori, deoarece se vinde in cantitati considerabile. Asa ca e convenabil si acum intelegem toti care e rostul acestui fenomen global. Poate asa ajutam la cresterea economiei si a PIB-ului, cine stie.