24 noiembrie 2012

Politia ia noi masuri contra pirateriei

Atentie, cetateni !!! E valabil si pentru toti cei care fac piraterie online, fumeaza in continuare etnobotanice, sunt atei, au orientari homosexuale, pedofile sau zoofile si sunt amatori de imitatii ieftine. Intr-un comunicat de presa al Inspectoratului General al Politiei Romane, ni se aduce la cunostinta ca
de acum inainte cei care se ocupa de justitie si ordine nu ne vor acuza doar de evaziune fiscala, trafic de influenta, coruptie, furt etc. ci si de piraterie online, adica copierea si distribuirea materialelor cu drept de autor, obtinute ilegal, asupra carora nu avem licenta. Soc !!!!!! Se pare ca Politia s-a aliat cu niste baieti destepti cu interese , Business Software Alliance, mai pe scurt BSA . Pe site-ul softwareculicenta.ro ni se explica cu ce se mananca pirateria, metodele de combatere, pedepsele aplicate si mecanismele campaniei promovate de Politia Romana, cu binecunoscutul slogan: "pentru mai multe detalii accesati politiaromana.ro ". Semn ca Politia nu doarme, dimpotriva, da dovada de un profesionalism si un exces de zel iesit din comun, in incercarea de a ne scapa de maladia coruptiei in mediul virtual, unde internautul roman, ca un nesimtit ce e, face ce vrea fara sa dea socoteala. Mai trebuie sa aplice cineva legea.Ce e asta, tara tuturor posibilitatilor? Asa ca va trebui sa ne asteptam sa ne fie perchezitionate laptop-urile, tabletele, telefoanele si celelalte dispozitive precum si pedepse drastice pentru fiecare mp3 cu "Stinge lumina" pe care n-ar fi trebuit sa-l descarcam in vecii vecilor. Parerea mea e ca initiativa ar trebui apreciata sau descurajata, dupa caz, in conditiile in care incalca drepturile sau interesele unor grupuri de persoane. Daca se va ajunge la masuri impotriva piratarii materialelor video si audio, precum si a soft-ului ilegal utilizat de mare parte dintre romani, va trebui sa ne asteptam la o monitorizare atenta a traficului si a navigarii pe Internet din partea furnizorilor de telecomunicatii si rapoarte la cerere catre autoritati privind activitatile cibernetice ilegale . Pe scurt, asta inseamna limitarea accesului la Internet, restrictionarea vitezei si a unor site-uri esentiale precum si o inregistrare intr-o baza de date nationala a fiecarui individ care detine un dispozitiv cu acces la Internet.banner
Campania promovata de Politie e inteleasa din doua unghiuri: unul pozitiv, in conditiile in care se limiteaza furtul de soft si se blocheaza pierderile de milioane de euro pe care le inregistreaza companiile sau firmele specializate. Din unghiul negativ, e o incercare de a bloca accesul la informatie si informare. Nu ma refer la faptul ca ai descarcat un film si te-ai adaugat la uriasa lista a celor care provoaca daune financiare, ci faptul ca se cenzureaza unele drepturi, cum ar fi dreptul de a avea o identitate, dreptul la libera exprimare, dreptul la intimitate si confidentialitate etc.
In multe tari din Vest, ca Spania, Franta, Italia, Germania accesul la materialul si/sau informatia digitala este controlat, cum spunem noi, nici prea mult, nici prea putin. Exista legi de care nu se plange nimeni.
Daca am descarcat o melodie am facut un rau general ireparabil ? Nu sau da, daca stam sa ne gandim la artistul care a creat melodia. Dar daca avem un soft piratat, atunci intram in ilegalitate. Insa solutia stergerii fisierelor si informatiei de pe dispozitivele personale e o chestie naspa, precum si confiscarea laptop-ului, de exemplu. Am inteles ca li se da voie agentilor in aeroporturi si vami sa iti verifice laptop-ul sau telefonul si daca esti prins, risti amenzi usturatoare sau pedepse cu inchisoare.
In tara noastra, astfel de propagande sunt promovate in toate mijloacele mass-media, cu scopul de a da un avertisment public si a trage un semnal de alarma asupra acestui fenomen de amploare. Campania despre care vorbesc, softwareculicenta.ro este deja disponibila sub forma de spot tv, probabil ati vazut cu totii, avand menirea de a ne face sa luam mouse-ul si sa stergem tot din calculatoare.
Cat despre piraterie sau non-piraterie, legal sau ilegal, putem avea sute de dezbateri si nu ajungem la o concluzie.