23 decembrie 2012

Ecranizarea cartii "Hobitul"

L-am descoperit pe scriitorul J.R.R.Tolkien foarte tarziu, cand am inceput sa-i citesc operele de mare valoare, cu un continut memorabil. Pentru cine nu stie, J.R.R.Tolkien s-a remarcat prin
trilogia "Stapanul Inelelor", o serie de 3 carti: "Fratia Inelului", "Cele doua turnuri" si "Intoarcerea regelui", ce relateaza intamplarile unor personaje intr-un tinut stravechi, denumit Pamantul de Mijloc. Volumele au fost publicate fragmentar, dupa primul razboi mondial, in timpul celui de-al doilea razboi mondial si dupa terminarea acestuia. Cartile nu s-au bucurat de succes decat foarte tarziu, datorita stilului nonconformist al scriitorului, care a preferat sa abordeze stilurile fantezie, actiune, suspans, mister, fabulos, mitic etc si sa continue in aceeasi directie. Alaturi de aceasta trilogie considerata de marii critici ai literaturii(beletristicii) americane o capodopera, dupa anii '80 au mai aparut romane si nuvelele scrise de acelasi autor, printre care: "Povesti neterminate", "Hobbitul", "Silmarillion", "Copiii lui Hurin". Toate au ca subiect taramuri fantastice, cu personaje mitice si supranaturale. Cine nu a citit trilogia "Stapanul Inelelor", ii recomand sa faca acest lucru pentru a intelege mai bine universul creat de Tolkien. Trilogia s-a bucurat de un imens succes international, incat a fost facuta si o serie de filme, in regia lui Peter Jackson, cu buget si incasari record intre anii 2001-2004.


Insa mi-a atras atentia zilele astea "Hobbitul" - "The Hobbit", de care mi-am adus aminte cand am auzit diverse zvonuri, am citit si am vazut ca ar fi fost ecranizata si aceasta carte, ce contine istoria evenimentelor care declanseaza actiunea din

"Stapanul Inelelor" si care se petrece cu mult inainte ca protagonistii trilogiei, Frodo Baggins si Samwise Gamgee sa se fi nascut.

Mie nu prea mi-a venit sa cred cand am auzit ca "Hobbitul" a fost ecranizat, avandu-i ca regizor pe acelasi Peter Jackson si scenarist pe Benicio del Toro. Ma gandeam ca e doar un concept de marketing si ca brandul cartii sau numele lui Tolkien inca fac vanzare.
Filmul a avut premiera in Statele Unite pe 7 decembrie, iar in Romania pe 14 decembrie, fiind disponibil in formatele 3D, HREF 3D si IMAX 3D.
Din cate am inteles, efectele speciale ,grafica, cadrele, costumele si secventele sunt cu mult mai evoluate decat in primele ecranizari ale "Stapanului Inelelor" iar bugetul alocat face concurenta primelor 3 filme.
Distributia actorilor nu este aceeasi, fiind pastrati din primele serii doar personajele cu rol esential si decisiv in destinele celorlalte caractere, cum ar fi Gandalf(Ian Mckellen), Gollum(Andy Serkis), Elrond(Hugo Weaving), Galadriel(Cate Blanchet) si Saruman(Christopher Lee), restul fiind inlocuiti.
Daca va e dor sa il vedeti pe Smeagol, ce-i drept, mult mai tanar! decat inainte, va invit la cinema. Niste floricele si vizionare placuta!