24 decembrie 2012

Schimbarea domeniului si optimizarea unui blog/site

Optimizarea unui site si alegerea unui domeniu potrivit pentru blogul/site-ul pe care il avem se poate dovedi a fi o alegere grea. In urmatoarele randuri vom clarifica aceste lucruri, pentru fiecare lucru si aspect in parte. Daca detineti un blog pe platforma
gratuita de la Blogger, subdomeniul oferit de Google numit Blogspot, e cazul sa treceti la un domeniu platit, deoarece este mai profesional si mai accesibil clientilor, daca detii o afacere.
Subdomeniul este ceva de scurta durata, de care nu te poti folosi sau nu poti exploata la maximum. Unde mai pui ca sudomeniul e o adresa cu nume mai lung, greu de tinut minte: www.exemplu.blogspot.com . Domeniul iti ofera o adresa web mai scurta si mai usor de manevrat: www.exemplu.com . De unde puteti cumpara un domeniu? Eu am ales www.onlydomains.com, un furnizor american de unde poti achizitiona un domeniu la doar 6.9 euro+tva. Insa chestia nasoala e ca au un serviciu pentru clienti care lasa de dorit. In acest caz, ne putem adresa companiilor romanesti, care ofera si gazduire web, precum ClausWeb, ROTLD, Hostinger.ro etc. Daca vrem domeniu gratuit, putem apela la DOT TK, www.dot.tk, sau gazduire web gratis la 000webhost.com . Insa nu ne place .tk, si vrem domenii mai ieftine. La ora actuala, cele mai accesibile sunt .com si .org . Insa preturi scumpe intalnim la domeniile cu extensii nationale sau regionale, in cazul nostru .ro sau .co , .cc, .net, .biz, .info, .us , .eu etc.
Am rezolvat cu domeniul, pentru um blog de pe Blogger nu ne trebuie gazduire, insa pentru un site cu baza de date si panou de acces php ne trebuie un serviciu care ne ofera gazduire pentru fisierele website-ului.
La fel si in cazul celor care detin un blog pe WordPress, mutam doar vechea adresa pe noul domeniu.
Un alt aspect pe care trebuie sa il avem in vedere este optimizarea pentru motoarele de cautare. Vom incerca sa facem site-ul cat mai usor de indexat si de gasit de cei care il cauta.

Vom alege un nume potrivit, cuvinte cheie emblematice pentru continutul blogului/site-ului si o descriere completa si subiectiva despre ce ne poate oferi acel site.
Exista diferente intre cele doua platforme pentru bloguri, Blogger si WordPress, in ceea ce priveste optimizarea. E adevarat ca pe Wordpress poti optimiza mai usor, insa sunt foarte multe elemente si setari de configurat. Pe Blogger insa sunt lucruri mai accesibile, ma refer la adaugarea de cod html, scripturi, bannere, butoane pentru retele sociale, configurarea comentariilor, a articolelor, paginilor si control asupra vizitatorilor. Putem schimba sablonul, tema, design-ul(aspectul grafic) foarte usor, spre deosebire de platforma WordPress, unde exista ceva bataie de cap pentru un utilizator neexperimentat. Mai putem adauga la blogul nostru

de pe
Blogger un logo propriu si o semnatura, personalizand continutul. Mai trebuie sa stim ca atunci cand ne mutam blogul pe un nou domeniu, Google il va indexa foarte greu, de aceea vom avea grija sa il anuntam pe furnizorul de la care am luat domeniu ca ne trebuie o redirectionare permanenta de tip 301, de la vechea catre noua adresa a blogului. Facem si o inregistrare www in setarile domeniului, de tip CNAME, care sa ne conduca catre subdomeniul blogspot. Apoi vom instiinta robotul de indexare Google de noua adresa, prin butonul "Submit URL". E o veche problema pe care cei de la Google au promis sa o rezolve, cu schimbarea si propagarea extrem de grea a

setarilor DNS in servere. Nu va speriati, daca aveti cont pe Google WebMasters, ca va treziti cu mesaje gen "Nu v-a putut fi accesat site-ul din cauza unui DNS incorect". E pur si simplu o strategie de marketing, dar puteti solicita o analiza de continut ca motorul de cautare sa stie ca utilizati in continuare platforma si instrumentele
Blogger si ca nu rulati cod HTML infectat sau cu probleme si ca site-ul vostru nu incalca politicile companiei.
Puteti monetiza blogul pe ambele platforme de blogging, folosind campania AdSense, care plaseaza anunturi. Apoi, pe Blogger, puteti edita codul sursa, fontul, dimensiunea paginii(rezolutia) etc. Insa toate aceste schimbari, daca le faceti in mod haotic, fara a tine cont de esential, va va afecta popularitatea, rangul(page rake) si traficul sau notorietatea. Prea multe setari si coduri va va face pagina sa se incarce extrem de greu, ceea ce motoarele de cautare penalizeaza.
Trebuie sa scrieti mult, doar asa va puteti situa pe un loc fruntas in cautari.Si sa va inscrieti blogul sau site-ul in cat mai multe directoare web. Sau sa va promovati prin Google Adwords !
Astept comentariile voastre, va stau la dispozitie.