02 ianuarie 2013

Motivul pentru care blogul a fost inaccesibil

In perioada 24.12.2012 - 02.01.2013 blogul(site-ul) a fost innacesibil sau a avut fluctuatii din cauza unor setari DNS incorecte si gresite, ce aveau ca scop sa induca in eroare
vizitatorul cand acesta incerca sa acceseze adresa blogului. Si Google a contribuit la aceste fluctuatii, prin faptul ca ofera o setare de tip CNAME aiurea in serverele lor. Pentru cine nu stie, CNAME, NS, A, MX sunt tipuri de setari pentru o adresa web, care face legatura intre numele unei pagini si adresa IP corespunzatoare acesteia, deoarece o denumire e mai usor de retinut decat un numar. Zis si facut, una peste alta, m-am trezit ca nu mai merge site-ul. Vechea adresa a blogului se afla la http://marian32-blog.blogspot.com. In acest moment, linkul blogspot ofera o redirectionare catre noul domeniu, printr-un mesaj de interogare, asa ca nu va faceti griji. Acesta insa era un subdomeniu gratuit, oferit de Google pe platforma proprie, numita Blogger. Chestia era ca subdomeniul e ca oferta 2 in 1. O cutie in alta cutie, ceea ce e cam neprofesionist, daca vrei sa te faci auzit in spatiul virtual. Asa ca am vrut un domeniu platit. Mi-am cumparat domeniul pe care il vedeti cand intrati pe site, marian32.com, de la un furnizor american, OnlyDomains, cu sediul in New York, afiliat al companiei Instra, cu sediul in Sidney, Australia, inregistrata cu drepturi depline la ICANN (Asociatia de Numere si Nume destinate Internetului) .
Practic, afiliatii de la OnlyDomains, lucreaza pe langa compania australiana si isi imparte banii frateste, cand sunt adusi clienti. Un fel de bisnita tipica pietei de legume si fructe. Puteam sa aleg si un furnizor roman, dar la americani m-a atras pretul. Totusi, sunt 7 euro, nu 10, cum solicita celebrul ROTLD. Pai daca dau anual 10 euro pe un nume, n-am facut nici o investitie !!
Eram atat de disperat sa repun site-ul in functiune incat trimiteam si cate 2-3 mailuri la departamentul tehnic al astora cu domenii. De parca nu era de ajuns, acolo lucrau vreo 4-5 tehnicieni la "Relatii cu Publicul."
De fiecare data le dadeam mail sa imi spuna ce setari sa fac, cum sa fac, ce sa modific, sa obtin o parere daca e bine sau nu etc.
Si ce credeti ca faceau? Fiecare din cei la care ajungeau mailurile mele imi schimba DNS-urile, astfel incat erau facute varza. Ba nu mai functiona versiunea de mobil a blogului, ba nu mai mergea redirectionarea permanenta 301 de la vechea adresa la noua adresa, ba erau alternante in actualizarea modificarilor la furnizorii de telecomunicatii.
Am fost si victima unui atac DNS-poisoning, datorat erorii unuia de la tehnic, care imi pusese o adresa naspa in panoul de control al domeniului, ce ducea catre site-uri din Africa si Asia. Nu puteai sa te intelegi cu ei, eu vorbeam chineza, cei de acolo turca. Probabil si din cauza lipsei de seriozitate, profesionalism sau pur si simplu din nepasare.

Nu aveam la cine sa apelez, cu cine sa ma consult, asa ca am incercat toate variantele. De la prietenii de pe Facebook la cei de pe Yahoo Messenger.
Pe 2 ianuarie am fost sfatuit sa intru pe un canal IRC, vechiul chat, care a disparut din grila web, locul sau fiind ocupat de Skype sau Messenger. Am discutat cu un tip de pe canalul oficial al Ubuntu , caruia ii multumesc mult pentru ajutor .
Multe peripetii, dar iata-ne din nou online!
P.S : Daca se mai intampla sa cada site-ul, se datoreaza motivelor de mai sus, nu mie, si nici vreunei tentative de hacking.