21 martie 2013

O carte fascinanta: Manuscrisul de la Saragosa

Tot primesc de ceva vreme pe e-mail noutati si oferte din domeniul belectristicii, deoarece sunt abonat la marile librarii online. Sunt pasionat si de lectura, desi recunosc ca in ultimii 5 sau 6 ani nu prea am avut timp sa mai rasfoiesc cate ceva, ultima mea carte
fiind George R.R.Martin - Festinul Ciorilor, un volum din cunoscuta serie Urzeala Tronurilor. Imi este rusine sa recunosc, dar rutina de zi cu zi, problemele zilnice, atat sociale cat si personale, m-au indemnat sa las deoparte o activitate suplimentara, si anume cititul. Citeam in timpul gimnaziului tot ce prindeam, de la nuvelele lui Rebreanu, Negruzzi, Agarbiceanu, Alecsandri, Bratescu-Voinesti, poeziile lui Arghezi, Pillat, Grigore Alexandrescu, Nichita Stanescu si pana la romanele lui Zaharia Stancu, Ionel Teodoreanu cu al sau roman "La Medeleni". I-am trecut in revista si pe clasici, Creanga, Eminescu, Slavici si Caragiale. Fiind pasionat de istorie inca de mic, am frunzarit ca sa zic asa, nu am citit complet operele lui Dimitrie Cantemir si a celorlati cronicari romani, dat fiind faptul ca erau grele de lecturat din cauza limbajului utilizat in perioada in care au fost scrise acele volume si pe deasupra, mi s-au parut foarte stufoase, erau chestii narative impletite cu fapte istorice, ceea ce ingrosa destul de mult cartea.
La liceu am imprumutat de la biblioteca cartilor unor autori din literatura universala, cum ar fi Jules Verne, Alexandre Dumas, Robert Louis Stevenson, Ernest Hemingway, Emile Zola, Mark Twain, Charles Dickens, din care am citit titlurile unice in literatura, contribuind la consacrarea autorilor.
Ca sa revin de unde am plecat, spuneam ceva de faptul ca primesc mesaje de la librariile online, Nemira fiind una dintre favoritele mele, prin care mi se aduce la cunostinta ca au o oferta de carte. Cartea se numeste Manuscrisul de la Saragosa, in traducerea originala din franceza "Manuscrit trouvé à Saragosse" si este scrisa de Jan Potocki , un scriitor care mie nu imi spune nimic, probabil din cauza faptului ca operele sale au fost date publicitatii postum(dupa moartea autorului!).Cartea este disponibila cu o reducere de 47% si face parte din colectia Babel.
Manuscrisul de la Saragosa trateaza o tematica istorica, aducand in prim plan imbinarea evenimentelor unei perioade din trecutul omului cu stilul narativ inegalabil al autorului. Un decor fantasy, dar din care lipsesc cadrele supranaturale, ma refer la dragoni, zmei, uriasi etc. In schimb ni se dezvaluie un altfel de decor, mult mai mistic si mai captivant, o lume guvernata de tot felul de personaje: fantome, calugari, cavaleri, cardinali, talhari, corsari, cersetori, vrajitoare si printese. Toate aceste fiinte sunt prinse intr-un univers magic, al intrigilor, al puterii dobandite prin virtuti, curaj si eroism, o lume a progresului tehnologic, al imperiilor, regatelor si armatelor care poarta razboaie pentru suprematie, sau pentru a-i scapa pe oameni de tiranie si sclavie.
Un roman complet in care stiinta, filozofia, romantismul, cavalerismul, arta, curajul si puterea de sacrificiu se impletesc pentru a atrage interesul profund al cititorului, pentru a-i da sansa celui care citeste cartea sa traiasca pe viu experientele prezentate.

Nemira


Daca cineva doreste mai multe informatii despre autor, acestea sunt disponibile in engleza pe Wikipedia, care il descrie pe Jan Potocki ca fiind un nobil polonez, capitan militan al diviziei de ingineri a armatei poloneze, cunoscut pentru romanul prezentat in acest articol "Manuscrisul gasit la Saragosa". Desi autorul este polonez, opera a fost scrisa integral in limba franceza, devenind integral o capodopera a vremii, comparabila cu celebrele "Decameronul" si seria de povestiri de origine araba "1001 de nopti".
Eu am ramas impresionat de calitatea si originalitatea cartii si spun ca merita un loc de cinste in biblioteca personala a fiecaruia.