01 mai 2013

Aparate de aer conditionat

Daca se apropie vara sau a venit vara, nu putem folosi decat expresia "vara torida". Caldura, stres, transpiratie in propriul apartament sau locuinta. Ne gandim ce sa facem ca sa scapam, insa dusurile reci si frecvente nu reprezinta o solutie.
Tocmai de aceea s-a gasit o varianta si mai buna pentru cei ce nu suporta caldura excesiva si vor sa se bucure de o alternativa avantajoasa pentru casa si familie.
Aparatele de aer conditionat sunt o inventie exclusiva a secolului 21, prin urmare au aparut tot felul de modele cu nenumarate functii si caracteristici. Principalii producatori de aparate de aer conditionat sunt Fujitsu, Panasonic, Toshiba, Chigo, Americool, Daikin, LG, Samsung, Whirlpool, Singer, Electrolux, NordStar si restul de producatori care sunt disponibili pe piata romaneasca. In general, alegem aparatul de aer conditionat in functie de unele caracteristici tehnice, in functie de pret si mai ales de producator. In acest domeniu al produselor electrocasnice, brandul este extrem de important si cantareste detul de mult in ochii cumparatorului.
De cele mai multe ori, aparatul de aer conditionat se alege in functie de suprafata camerei sau a spatiului de locuit disponibil. Astfel, se poate opta pentru diverse modele cu putere de consum mai mica sau mai mare, care depinde la randul sau de performante.
Montajul se realizeaza in 24-48 de ore, aici tine si de firma/compania la care apelam sa ne monteze aparatul de aer conditionat(asta in cazul in care optam sa nu platim in plus pentru montare si alegem sa ne instalam singuri) iar garantia la un astfel de produs nu ar trebui sa fie mai mica de 3-4 ani, dar se tine cont foarte mult si de producator si de model.
Alegerea unui model de aparat de aer conditionat implica sa cunoastem foarte bine anumite detalii de ordin tehnic, in ceea ce priveste consumul, performantele, modul de utilizare si de functionare.
Trebuie sa stim ca aparatele de aer conditionat sunt impartite in 4 clase de consum: A,B,C si D. Clasele de consum A si B reprezinta o categorie cu un consum mic sau mediu, in timp ce clasele C si D reprezinta clase cu un modul de consum ridicat.Nu exista mari diferente intre clasele cu consum mediu, adica intre A si B sau cele cu consum mare, adica intre C si D.
Cand dorim sa achizitionam un aparat de aer conditionat vom avea in vedere imaginea de ansamblu a locuintei, numarul de camere, tipul de izolatie termica, pozitionarea cladirii in care se afla locuinta.
Se spune ca ar fi mai eficienta incalzirea unei locuinte primavara si toamna cu un aparat de aer conditionat decat cu o centrala termica, deoarece are un randament mai bun: pentru 1 kilowatt de energie electrica va incalzi aerul cat pentru 4 kilowatti.
Aparatelor de aer conditionat nu ar trebui sa le lipseasca filtrele de aer, pentru praf, scame, polen, fum de tigara si filtrele antibacteriene, ce se pot schimba ori de cate ori este nevoie. Nu ar trebui sa lipseasca senzorii de orice fel: pentru detectarea temperaturii, pentru filtrarea aerului, senzorii pentru mod nocturn si senzorii pentru alimentarea cu energie electrica(intrerupere sau realimentare).
Cu siguranta ati vazut in detaliile tehnice ale unui aparat pe diverse site-uri sau in magazin la puterea de consum, termenul BTU, dar nu toata lumea stie ce inseamna. BTU este o masura folosita de britanici pentru energie si este egala cu 1 watt de caldura disipata.
Ca orice produs, la aparatul de aer conditionat am prezentat doar avantajele si informatiile generale necesare pentru un client incepator.Dar are si o serie de dezavantaje, care se refera in special la sanatatea organismului uman. Multi experti spun ca utilizarea indelungata a aerului conditionat presupune expunerea la o serie de boli  respiratorii cu caracter infectios sau boli ale sistemului vascular sau osos. 
Majoritatea medicilor nu recomanda aparatele de aer conditionat persoanelor cu insuficienta respiratorie acuta, sau celor care prezinta reactii adverse si alergii. De exemplu, este cunoscut faptul ca utilizarea excesiva  implica boli precum artrite si nevrite, dar si probleme ale sinusurilor.
Pentru a evita aceste probleme este recomandat sa:
- ventilati in permanenta camerele sau spatiile de locuit in care exista aparate de aer conditionat
- sa se asigure o intretinere profesionista a aparatului
- sa se pastreze in camera o temperatura de 20-25 grade Celsius
- sa se obtina o umiditate de 60-70%