02 iunie 2013

Placa video GigaByte GeForce GTX 780

Saptamana trecuta, am citit intr-un feed de stiri online despre disponibilitatea si lansarea unui nou model de placa video pe piata din Romania, si anume Gigabyte GeForce GTX 780.
Cu ce se deosebeste aceasta placa video de celelalte modele aparute pe piata noastra? Prin foarte multe lucruri, aici ma refer la componente, specificatii tehnice, tehnologii incorporate.

GigaByte GeForce GTX 780 are o serie de functionalitati, care ar face orice gamer sa se gandeasca de 2 ori inainte sa refuze sa aiba in sistemul desktop(calculatorul de birou) aceasta placa ideala pentru jocuri concepute pe DirectX 11 sau pentru filme in format FULL HD la o rezolutie completa de 1080 pixeli.
Producatorul chipsetului este super-cunoscuta companie nVidia, iar modelul face parte din seria GeForce 700. In ceea ce priveste slotul, se bazeaza, ca si modelele anterioare de placi video nVidia, pe PCI Express 16x 3.0.

Legat de componente si sistem hardware, procesorul grafic este un GK110, ce ruleaza la o frecventa de 863 MHz. Geforce GTX 780 vine insotita de tehnologia GPU Boost ce permite un rulaj suplimentar la frecventa de 900 MHz. Nu mai are rost sa va complic cu alte date tehnice, pe care sincer nici eu nu stiu sa le explic, dar pe site-ul oficial al producatorului, mai apar cateva date legate de tehnologia de fabricatie, 28 nm si procesoarele stream, care sunt in numar de 2304.

Memoria este o alta caracteristica importanta iar datele legate de acest aspect sunt destul de impresionante. Asa cum ne-am obisnuit, toate tipurile de memorie pentru placile video noi sunt DDR5, capacitatea memoriei este de 3072 MB, memoria ruleaza la o frecventa de 6008 MHz. Bus memorie pe 384 biti, iar latimea de banda este de 288 GB/s.

Porturile de iesire si intrare sunt: 1 port pentru afisarea imaginii pe ecran, 2 porturi DVI, 1 port HDMI.
Legat de sistemul de racire, nu putem spune foarte multe lucruri, deoarece ni se ofera extrem de putine detalii, dar racirea este activa, ba chiar exista si un soft(aplicatie preinstalata de producator) pentru a vizualiza si a controla temperatura de functionare a placii video.
Dimensiunile placii video GeForce GTX 780 sunt: 282x110x43 mm.

Garantia, in mod normal, in orice magazin sau firma de unde achizitionati acest produs ar trebui sa fie de 36 de luni(3 ani). Dar garantia nu se poate extinde sau micsora. Depinde si de firma de la care se cumpara.