18 octombrie 2013

UPS: surse de energie neintrerupte

In limba engleza, prescurtarea UPS inseamna Uninterruptible Power Supply iar traducerea in limba romana ar suna cam asa: surse neîntreruptibile de putere/energie electrica, in mod special.


UPS-ul este un dispozitiv care se foloseste mai exact la salvarea datelor sau la protectia salvarii datelor de o eventuala pana de curent. E mai mult ca un generator, care sustine reteaua de alimentare cu energie electrica in cazul in care mai cade curentul electric. Se mai intampla, hai sa recunoastem. Indiferent cat de des sunt salvate fisiere de orice tip, proiecte, date personale, mai exista anumite procese sau parti de fisier care raman nesalvate. Deci un dispozitiv UPS ar fi util pentru o retea de calculatoare, intr-un compartiment de birouri sau pentru unul sau mai multe servere. Aici depinde si de scopul utilizarii si durata functionarii.

Nu se intampla in mod frecvent sa pice curentul instantaneu in timp ce se lucreaza intens la un proiect de dezvoltare tehnologica, de exemplu, dar trebuie luata in calcul si aceasta varianta, mai ales intr-un mediu in care tot ceea ce se lucreaza pe un calculator de birou sau un lant de calculatoare este esential pentru a duce treaba la bun sfarsit.

PC ShopNu sunt adeptul lucrurilor "bagate pe gat", asa ca nu impun cuiva acest produs. Este doar o prezentare si o alternativa la metodele/situatiile intalnite in diferite domenii de activitate sau pur si simplu este o mica rezolvare a unor probleme cotidiene.
In acest moment, nu prea mai utilizeaza nimeni aceste dispozitive, deoarece mediul de lucru se realizeaza integral pe laptop/tableta, care asigura nu doar mobilitate ci si autonomie in gestionarea energiei electrice necesare functionarii. Nu trebuie sa existe un UPS pentru fiecare calculator, a fost sugerat doar fiindca este util in contextul in care alimentarea de la sursa este intrerupta si ca sa va scuteasca de o bataie de cap: aceea de a relua lucrul de la zero.UPS-ul nu este numai o baterie pentru situatii de urgenta, este si un stabilizator de fluctuatii de tensiune intre retea si dispozitiv, deci joaca si rol de protectie a calculatorului impotriva defectarii echipamentului/componentelor.