01 ianuarie 2014

Apa de gură şi rolul acesteia în sănătatea dinţilor

Igiena orală prost realizată duce în final la producerea cariilor şi pierderea dinţilor. Neinformarea cu privire la ce înseamnă o igienă orală corectă aduce după sine frustrări şi bineînţeles dureri.

Majoritatea dintre noi considerăm că spălarea pe dinţi cu o periuţă şi o pastă adecvată este o igienă potrivită pentru dinţii noştri.Cât se poate de fals!
Periajul, chiar şi bine realizat, nu poate elimina tartrul sau placa dentară din spaţiile greu accesibile şi interdentare. Perii, oricât de fini ai unei periuţe nu pot îndepărta resturile alimentare depuse între dinţii noştri. Depunerile de tartru trebuie îndepărtate pentru a reduce riscul durerilor de dinţi, cariilor, afecţiunilor parodontale sau chiar a pierderii dinţilor.
Apa de gură se foloseşte pentru clătirea gurii după curăţarea dinţilor (periaj şi utilizarea aţei dentare).Joacă un rol extrem de important fiind un produs antiseptic, eliminând placa bacteriană, responsabilă de apariţia cariilor, a gingivitelor sau a respiraţiei urât mirositoare.

1.Apa de gură fluorurată
Există ape de gură care conţin fluor şi care, pe lângă igienizarea cavităţii orale, contribuie şi la creşterea rezistenţei dinţilor împotriva bacteriilor acide, a cariilor. Apele de gură fluorurate au o concentraţie mai mare de fluor, şi le putem folosi dacă prezentăm o sensibilitate crescută la nivel dentar, fiind predispuşi apariţiei cariilor. Fluorul este un element important de protecţie prezent în structura dentară, deoarece combate acizii care atacă smalţul.

2.Apa de gura antiseptică
Apele de gură antiseptice sunt recomandate în afecţiuni gingivale, infecţii bucale, dar se pot folosi şi după extracţiile dentare. Sunt recomandate în tratamentele intensive, sub îndrumarea medicului stomatolog.

3.Apa de gură cu extracte naturale
Apele de gură pot conţine şi extracte naturale de muşeţel şi nalbă, aloe vera , propolis şi cimbru dar şi tei, muşeţel şi bisabololo. Extractele de plante naturale oferă o acţiune delicată, de calmare şi antiinflamatorie a ţesuturilor, asigurând în acelaşi timp un efect antibacterian eficient.4.Apa de gură pentru copii
Pentru copii trebuiesc folosite ape de gură cu formule speciale, echilibrate chimic pentru organismul în dezvoltare. Gamele pentru copii au arome diverse de fructe, făcând acţiunea de igienă orală una plăcută şi atractivă pentru cei mici.