12 mai 2014

Ochelari de vedere si lentile de contact

Probleme de vedere? Foarte multi dintre noi purtam ochelari... Cauza se datoreaza in principal geneticii, structurii ADN, o malformatie vizuala congenitala de obicei mostenita.
Cu totii avem sau am avut o ruda de gradul I, bunic/a, unchi/matusa sau chiar parinti care au defecte de vedere sau ametropii, cum se numesc acestea din punct de vedere tehnic...Sau pe romaneste, care poarta ochelari. Marea majoritate a ametropiilor sunt sferice, datorate unor alungiri, scurtari, in principal deformari ale corneei de la forma regulata, clasificate in principal in 3 mari categorii: miopiehipermetropie si astigmatism... Acestea se manifesta ori printr-o incapacitate de a acomoda in vederea la distanta, ori o dificultate in a face acomodare in vederea la aproape...
Deci, cauza principala a fost stabilita, aceste defecte sunt in principal mostenite. O alta cauza a aparitiei miopiei sau hipermetropiei ar fi lucrul intens, un job care solicita vederea la aproape, respectiv la distanta. La acestea se adauga oboseala oculara, stresul, mediul de viata, ba chiar alimentatia, un stil de viata nesanatos si chiar nerespectarea regulilor de igiena ale ochilor, care pot produce tot felul de afectiuni: conjunctivita, keratita, ulcer corneean etc.
Pentru a determina efortul ocular si necesarul de acomodare al ochiului, in cazul acestor ametropii, indiferent de caz, se masoara si se stabileste dioptria... Pentru dioptrie se folosesc semne conventional alese in domeniul opticii si al optometriei: acestea pleaca de la - in cazul mipieio sau + in cazul hipermetropiei si ating valori de la -0, 25 respectiv +0, 25 pana la valori mari, de peste -/+25, care sunt stabilite din 0, 25 in 0, 25 dpt-dioptrii. Exemplu: 0,25; 0, 50; 0, 75; 1, 00; 1.25; 1,50; 1,75; 2,00; 2,25; 2,50 etc. Valorile extrem de mici, gen 0, 25 nu sunt corectate, deoarece ochiul face un efort nativ pentru a compensa aceasta dioptrie. Se compenseaza si se corecteaza doar valori ce pleaca de la 0,50 dpt.

In general corectia optica se realizeaza cu ochelari de vedere, deoarece au mult mai multe beneficii decat compensarea cu lentile de contact, o metoda preferata din cauza factorului estetic... Cui nu ii plac ochelarii pe nas, e liber sa aleaga lentilele de contact oricand...

Ca optometrist in devenire, dupa ce am studiat un timp indelungat avantajele si dezavantajele ochelarilor si a lentilelor de contact, am decis ca cel mai bine pentru pacient e sa se prescrie o reteta pentru ochelari, deoarece lentilele sunt mai pretentioase, aici facand referire la costuri de intretinere si achizitie, corectia cu lentile avand un regim mult mai pretentios decat in cazul ochelarilor. Ochelarii ii stergi cu o carpa speciala fina si ii asezi in toc. Lentilele trebuie sa ai grija sa le dai jos din ochi noaptea, ca sa nu te alegi cu nu stiu ce infectii, trebuie sa le cureti cu o solutie speciala, sa le dezinfectezi, sa le asezi in respectiva solutie si sa fii atent cu igiena mainilor si a ochilor. Sunt o multime de restrictii in ceea ce priveste lentilele.

Cum ne alegem acum lentilele sau ochelarii de vedere? Pai, in primul rand, pe baza unei retete emise de un optometrist sau un oftalmolog, in urma unei consultatii intr-un cabinet pentru a se stabili valoarea dioptriei.
Dupa ce am facut primul pas, trecem la pasul doi: ne alegem produsul dorit in functie de buget si mai ales, de marca, model si preferinte: culoare, marime, forma...
Momentan, cei mai importanti producatori sunt: Bausch&Lomb, CIBA Vision, CooperVision, Johnson&Johnson, Sauflon, Ray-Ban care produc atat lentile cat si ochelari, singurele diferente intre cei mentionati mai sus fiind pretul si principiile.
Parerile in ceea ce priveste alegerea marcii sunt impartite si nu voi face referire la acest subiect, lasand persoanele in cauza, cu probleme de vedere, sa isi aleaga singure ce tip de corectie vor purta, fara sa influentez in vreun fel.


DrLentila.ro

Pentru o gama larga sau seturi/perechi de ochelari de vedere puteti arunca o privire AICI.
Pentru lentile de contact, puteti arunca o privire AICI.
!Am uitat sa mentionez ca, in cazul lentilelor de contact, aveti mai multe optiuni si mai multe variante, in functie de tipul de lentila necesar corectiei: torica sau multifocala si de durata, respectiv frecventa purtarii: zilnice, saptamanale sau lunare. De asemenea, nu trebuie neglijat nici aspectul estetic, pentru acest lucru au fost inventate lentilele colorate. Eu le recomand pe cele lunare sau zilnice... Acum depinde si de nevoile fiecaruia.